Vuosaaren Vaakuna
VUOSAARI-SEURA

VUOSAAREN NETTI
© Vuonet 2000

Vuonet logo
VUONET

UUTTA
HAKEMISTO
NuoliHakemisto A-F
Nuoli
Hakemisto G-K
Nuoli
Hakemisto L-R
NuoliHakemisto S-V
NuoliHakemisto A-V
TAPAHTUMAT
NuoliVuosaaren
   tapahtumat

Nuoli
Seurakunnan
   tapahtumat

Nuoli
Nuorten
   tapahtumat
ILMOITUSTAULU
NuoliMyynti-ilmoitukset
Nuoli
Ostoilmoitukset
Nuoli
Vuokrailmoitukset
NuoliMuut ilmoitukset
NuoliJätä ilmoitus
e-POSTIKORTTI
OPISKELU
ASUKASTOIMINTA
VAPAA-AIKA
YHDISTYKSET
YRITYKSET
LINKIT
PALAUTE

Aurinkolahti

Aurinko.jpg (12345 Byte)

  Aurinkolahti - uusi merellinen kaupunginosa Helsingissä

Vuosaaressa sijaitsevaan Aurinkolahteen nousee lähivuosina korkeatasoinen, uusi asuinalue noin 5000 asukkaalle. Aurinkolahdessa on täysin mahdollista asua yhtä aikaa meren ja palvelujen äärellä vain 20 minuutin päässä keskustasta. Aurinkolahden talot valmistuvat vuosina 2001-2004. Maisemaan kuuluvat merinäköalat, puistokadut, kanava, rantabulevardi, 700 m:n uimaranta ja venesatama. Meri on siten kaikkien ulottuvilla.

Aurinkolahti.jpg (101520 Byte)

 

Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimiston lisäksi Aurinkolahtea rakentavat Asuntosäätiö, ProPaulig, Sato-Rakennuttajat Oy, Skanska ja YIT.

 

Aavan meren tällä puolen...

Helsingin uusin kaupunginosa.

AURINKOLAHTI

Siellä mistä aurinko nousee.
Helsinki on Itämeren kaunis tytär, joka kasvaa ja kaunistuu. Nyt on aika kääntää katseet itään. Niille rannoille, joilta ihmiset valitsivat parhaimmat asuinsijat jo aikojen alussa. Ulapalle, jolta raikkaat tuulet puhaltavat. Juuri sinne nousee Helsingin uusin kaupunginosa, löytöretken arvoinen Aurinkolahti.

Viikingit löysivät Aurinkolahden rannat tuhat vuotta sitten purjehtiessaan Vuosaaren salmissa. Rehevä luonto sai Vartiokylän linnavuorelta tulijat asettumaan jo 1100-luvulla parhaille maanviljelyspaikoille.

Kartanoromantiikan juuret ovat neljänsadan vuoden syvyydessä. Kartanoita oli kaksi: Nordsjö ja Rastbölen ratsutila, jonka omistivat Viaporin upseerit.

Meri ja kesäkoti - helsinkiläisen unelma. Kun itäisen saariston höyrylaivaliikenne 1800-luvun lopulla säännöllistyi, nousi rannoille ja saariin ihania huviloita. Tämä on Aurinkolahdessa.

Hiekkaisia rantaniittyjä, kallioita, ruusuja, lintuja ja sudenkorentoja. Luonnon monipuolisuus ympärii Helsingin uusinta kaupunginosaa.

Aurinkolahti on koti 5000 ensimmäiselle. Muillekin nautittavaksi suunniteltu korkeatasoinen kaupunginosa eteläisessä Vuosaaressa, Kallahden ja Uutelan ulkoilupuiston välisellä rannalla.

Vuosaari liitettiin Helsinkiin vuonna 1966. Yli 30 vuodessa Aurinkolahden 'selustaksi' on kasvanut lähes 30 000 asukkaan kaupunki keskustoineen. Urbaanit palvelut odottavat merenrannan uusia asukkaita.

Aurinkolahden rantarakentaminen on uutta ja ennakkoluulotonta. Hienohiekkainen, matala uimaranta on 700 metriä pitkä ja liittyy välittimästi asuntoalueeseen. Tunnelma eteläisessä Vuosaaressa on kuin etelässä.

Rantabulevardi on aurinkolahtelaisille rakennettava koko rannan mittainen kohtaamispaikka, missä helsinkiläinen viihtyy kauniilla säällä ja ottaa tyylikkäästi vastaan luonnonelementtien rivakammatkin iskut.

Ensimmäiset onnelliset muuttavat 2001.
Meri dominoi elämää Aurinkolahdessa, jonka talot valmistuvat 2001-2004. Korttelit on suunniteltu pitämään maisema avoimena. Mereltä sisämaahan suuntautuvat puistokadut avaavat tietä merinäköalalle. Kerrostaloja rantaviivalla, puistoakselilla ja kanavan rannalla. Pientaloja yhdessä vanhojen huviloiden kanssa. Läntinen osa Aurinkolahtea valmistuu uimarannan ja rantabulevardin ääreen. Itäisessä osassa meri taas ohjataan leveään kanavaan, jonka partaalle tulee lisää näköala-asuntoja. Kaikilla on suora yhteys merelle ja ranta on aina lähellä.

Kanavapuisto jatkaa rantabulevardia ja avaa merinäköalaa aurinkolahtelaisille. Helsingin kunnia-asiana on viimeistellä kaupunginosan puistorakentaminen tehokkaasti tip top -kuntoon.

Venesatamalla on pitkät perinteet. Vierasveneille tulee kymmeniä paikkoja. Aurinkolahteen suunnitellun kanavan varressa asutaan ja sitä pitkin kuljetaan pienveneillä, joille on lahdenpohjukassa oma satama.

Pieniä kulmataloja. Kaikkiaan kerrosluku vaihtelee kolmesta yhdeksään.

Aurinkolahden rakentaminen alkoi vuonna 2000 kunnallistekniikan ja ainutlaatuisen rannan mittavista töistä. Samalla käynnistyivät työt päiväkodin ja ala-asteen koulun työmailla. Ne valmistuvat 2001.

Hyvin lähellä satumaata.
Aurinkolahdesta on vaikea puhua vaatimattomasti. Jo kaupunginosan oma pikkuriviera, aava merenselkä saarineen ja auringonnousuineen tuo ääneen väristystä. Mutta sitten pitää vain koota itsensä ja kertoa, millaista elämä voi olla kun yhteen Helsingin uljaimmista maisemista lisätään poikkeukselliset harrastusmahdollisuudet koko perheelle.

Uutelan ulkoilupuistossa on Helsingin oloissa harvinaisen suuri, oikea metsä, missä on hyvä marjastaa, sienestää ja samoilla.

Kalastajille on tarjolla runsaasti rantoja. Maisemaan kuuluvat perinteisesti myös viljelypalstat. Skatantilalla helsinkiläiset tekevät tuttavuutta kotieläinten kanssa.

Aurinkolahden itäisellä reunalla avautuvat houkuttelevina Uutelan sileästi kaartuvat auringonottokalliot.

Lapset pääsevät tutustumaan rantojen ja niittyjen suojeltuihin kasveihin ja eläimiin. Ratsastustalleille on neljän kilometrin matka (2002-03).

Kesä 2001. Golfarit ottavat tuntumaa Vuosaari Golfin väyliin ja viheriöihin. 18 reiän kenttä on rakennettu meren äärelle. Kävellen golfkentälle - aika mielenkiintoinen ajatus, vaikka golfarihan ei turhaan kävele...

Aurinkolahden syntysijoilla on toiminut venekerho jo vuosikymmenien ajan. Venesatama ja vieraspaikat ovat rantabulevardin päässä.

Meri jäätyy. Silloin aurinkolahtelaiset ottavat eväät mukaan ja lähtevät tutkimaan talvehtivia huvilasaaria.

Aurinkolahden uimaranta on 700 metriä pitkä. Matalalta rannalta on mukava pulahtaa mereen. Horisontissa saattaa näkyä suuri laiva matkalla maailman valtamerille.

Urbaaneja huippupalveluja meren rannalla.
Meri, luonto. Upea arkkitehtuuri, mielenkiintoisia asuntoja. Ranta & Bulevardi. Ulkoilu. Mitä muuta ihminen tarvitsee elämästä nauttiakseen? Kun uudet puistokadut avaavat tien Vuosaaren liikekeskukseen, Aurinkolahdesta on vain parin korttelin matka nauttimaan valmiiden palvelujen monipuolisuudesta. Helsingin uusimmassa kaupunginosassa on täysin mahdollista asua yhtä aikaa meren ja palvelujen äärellä.

Perheen jääkiekkoilijoita ei tarvitse kuljettaa kymmenien kilometrien päähän. Liikuntapuiston sisätiloissa pelataan jääkiekon lisäksi jalkapalloa, sulkapalloa ja tennistä (2002).

Columbus on yksi pääkaupunkiseudun kuuluista kauppakeskuksista. Se on suunniteltu palvelemaan vaativia asiakkaita. Monipuolisesti, komeasti ja keskellä tapahtumia - metroradan päällä. Albatrossi on Columbuksen vieressä: keskitetysti kaikki terveyspalvelut, niin yksityiset kuin kunnallisetkin.

Vuotalo merkitsee konsertteja, teatteria, runsaita kulttuuritapahtumia. Kirjasto on siellä. Samoin työväenopisto opiskelua ja harrastamista varten.

Vuosaari tarjoaa myös uuden kaupunginosan asukkaille työpaikkoja - aivan Aurinkolahden tuntumaan niitä on tulossa 5000. Pohjoisempana sijaitsevan uuden sataman arvioidaan tuovan mukanaan 3500-4500 työpaikkaa. Satamasta ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta muodostuu eteläisen Suomen merkittävin logistinen keskus.

Aurinkolahdessa on oma päiväkoti ja ala-aste. Seudulla on vuoden 2001 aikana jo kaikkiaan neljä yläastetta, lukio ja myös ruotsinkielinen ala-aste.

Kaikki tiet vievät Aurinkolahteen.
Aurinkolahti on Helsingin uusin ja merellisin kaupunginosa siellä, mistä aurinko nousee ja missä raikkaat merituulet puhaltavat. Kaupunkimme kauneimmilla seuduilla, minne helsinkiläiset osasivat jo kauan sitten pystyttää huvilansa nauttiakseen elämästä. Aurinkolahti on syntynyt niille, jotka etsivät ulapan avaruutta, monipuolista luontoa, korkeatasoista kaupunkiasumista, bulevardien puistomaisuutta ja lähipalveluja vaativaan makuun. Että Aurinkolahti sijaitsisi kaukana? Asiaa kannattaa tarkastella lähemmin.

Helsingin keskustasta Herttoniemeen, Itäkeskukseen ja sillan yli Vuotielle. Ei se kovin kauan kestä. Ehkä 30 minuuttia.

Nopeampi tapa tulla Aurinkolahteen on ajaa metrolla. Helsingin keskustasta 20 minuuttia. Metroasemalta kotiin - se on parin korttelin kävelymatka. Mutta jos kannettavaa on, niin bussi vie perille.

Kehätiet kiertävät Helsinkiä ja niiden itäpäästä pääsee suoraan Vuosaaren läpi Aurinkolahteen. Helppoa. Ja toisaalta: Aurinkolahdesta pääsee ilman Helsingin ruuhkia muualle Suomeen.

Lentokenttä on kuin suunniteltu Aurinkolahtea varten. Viisi minuuttia kehälle ja siitä 15 minuuttia kentälle. Paljon työkseen matkustavalle on helpotus päästä taksimatkoilla eroon kaikkein hitaimmista matkaosuuksista.

Perheen autolle on paikka kotitalon omalla tontilla.

Tämän sivun on toteuttanut Verkosto-osuuskunta VUONET
palaute: vuonet@vuonet.fi Päivitetty: 22.10.2000
Vuonet logo

© Vuonet 2000